Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond staat dicht bij de natuur en is daardoor nogal terughoudend en voorzichtig. Hij is zelfstandig en eigenzinnig en zal uitsluitend uit eigen vrij wil gehoorzamen. Tegelijkertijd is hij enorm aan zijn gezin gehecht. De Saarlooswolfhond heeft een ervaren, geduldige en stabiele eigenaar nodig die het natuurlijke, zelfstandige karakter van zijn hond waardeert, consequent leiding geeft en de hond maar weinig alleen hoeft te laten.

Rasverenigingen

Algemene Vereniging Liefhebbers Saarlooswolfhonden

Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden

 

Aandachtspunten gedrag

De Saarlooswolfhond is nog erg oorspronkelijk in zijn gedrag: hij maakt zelf beslissingen, zal 'gevaar' altijd willen ontlopen en wordt nooit echt gehoorzaam. Dit vraagt om een ervaren begeleider die deze natuurlijke instincten op geduldige manier in goede banen kan leiden.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplichten de rasverenigingen fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en oogafwijkingen. De AVLS verplicht daarnaast tests op hypofysaire dwerggroei en degeneratieve myelopathie; de NVSWH test steekproefsgewijs op deze twee aandoeningen.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Dracht en geboorte

Stofwisseling en hormonen

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Dataverzameling 2004-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.