Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een zachtaardige, sterke en soms eigenzinnige hond met een apart uiterlijk. Dat uiterlijk brengt wel nadelen met zich mee. Zo is het uithoudingsvermogen van de Engelse Bulldog niet zo groot en kunnen ze slecht tegen warmte. De hedendaagse Engelse Bulldog is een echte gezelschapshond die graag bij zijn mensen is. Hij past het beste bij een rustige eigenaar die duidelijke regels hanteert, voldoende tijd heeft voor zijn hond en hem regelmatig gedoseerde beweging geeft.

Rasverenigingen

Bulldog Club Nederland

 

Gezondheidsrisico's die samenhangen met het uiterlijk

Het uiterlijk van de Engelse bulldog met de korte neus, relatief grote kop en brede schouders en de huidplooien geeft verhoogd risico op ademhalingsproblemen en snelle oververhitting, ooglidproblemen, geboorteproblemen en huidontstekingen.

Verplichte en aanbevolen testen

Voor de Engelse buldog is een convenant opgesteld tussen de Raad van Beheer en de rasvereniging. Om een stamboom te krijgen voor pups moeten hun ouders aan een aantal gezondheidseisen voldoen. Verplicht hiervoor zijn tests op patella luxatie, oogaandoeningen, blaasstenen van uraten, een conditie test, een exterieur keuring (keuring van het uiterlijk) en er is een maximum van twee keizersnedes per teef.

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Dracht en geboorte

Huid en vacht

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Bloed en afweersysteem

Hart en vaatstelsel

Dataverzameling 2009-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.