American Staffordshire Terriër

American Staffordshire Terriërs zijn sterke, sportieve honden. Ze houden van mensen en krijgen graag aandacht. Hun intelligentie en enthousiasme maakt hen geschikt voor allerlei activiteiten. De omgang met andere honden is een aandachtspunt bij dit ras. Deze honden passen bij een ervaren, actieve eigenaar die op een rustige, consequente en positieve manier leiding kan geven.

Rasverenigingen

American Staffordshire Terrier Club Holland

 

Aandachtspunten gedrag

De American Staffordshire Terriër kan in de omgang met andere honden problemen geven.

American Staffordshire Terriërs mogen niet eerder fokken dan wanneer ze de MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met succes hebben volbracht, anders krijgen de pups geen stamboom.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

De Raad van Beheer en de rasvereniging ASTCH hebben in een convenant opgenomen dat ouderdieren via DNA getest moeten zijn op NCL / Cerebellaire ataxie, anders krijgen de pups geen stamboom. Er mag alleen gefokt worden als tenminste één van de ouderdieren vrij is en de teef mag geen lijder zijn. Dit geldt voor alle dekkingen vanaf 1 januari 2016, ook als de fokker geen lid is van de rasvereniging.

De rasvereniging verplicht daarnaast op dit moment (2015) ook om ouderdieren te laten testen op  heupdysplasie en elleboogdysplasie. Daarnaast beveelt men aan dat de ouderdieren onderzocht worden op hartafwijkingen.

 

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Bloed en afweersysteem

Dataverzameling 2004-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.