Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniëls zijn vrolijke, aanhankelijke en sportieve honden. Ze zijn graag bij hun eigenaar en houden van spelen maar gaan ook graag hun neus achterna. Ze kunnen soms eigenwijs zijn en hebben een consequente opvoeding nodig. De vachtverzorging vraagt dagelijks aandacht. De Engelse Cocker Spaniël past het beste bij een actieve eigenaar die zijn hond op een positieve en consequente manier opvoedt en zich niet door de aandoenlijke blik van zijn hond om de tuin laat leiden.

Rasverenigingen

Cocker Spaniel Club

Engelse Cocker Spaniel Club Nederland

Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel

 

Gezondheidsrisico's die samenhangen met het uiterlijk

Door zijn hangende en behaarde oren is Engelse Cocker Spaniël gevoeliger voor het ontwikkelen van oorontsteking van de uitwendige gehoorgang (otitis externa).

Verplichte en aanbevolen testen

In de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplichten de rasverenigingen fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie. Ook is een ECVO oogonderzoek en/of PRA onderzoek via een DNA-test verplicht. De verenigingen verplichten bovendien een DNA-test op FN.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Bloed en afweersysteem

Hart en vaatstelsel

Dataverzameling 2009-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.