Zwitserse Witte Herdershond

Zwitserse Witte Herdershonden zijn intelligente, actieve en zachtaardige honden. Ze werken graag voor en met hun eigenaar en zijn aanhankelijk. Ze zijn gevoelig voor stemmingen en wat terughoudend, en hebben daarom een goed begeleide socialisatie nodig om uit te groeien tot een stabiele hond. De Zwitserse Witte Herdershond past het beste bij een kalme, zelfverzekerde en sportieve eigenaar die ervaring heeft met honden en zijn hond consequent maar vriendelijk opvoedt.

Rasverenigingen

Vereniging Zwitserse Witte Herder

 

Aandachtspunten gedrag

Goede socialisatie is belangrijk, omdat het gevoelige karakter van de Zwitserse Witte Herder anders in angstig gedrag kan omslaan. Dit kan deels erfelijk zijn, dus het is ook van belang te selecteren op stabiele ouderdieren.

Er bestaan bij dit ras werklijnen die alerter en werklustiger zijn.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2021) verplicht de rasvereniging fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook is verplicht te testen op de MDR1 gen mutatie en op degeneratieve myelopathie. Deze laatste zijn beide DNA tests.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Dataverzameling 2004-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.