Chihuahua

De Chihuahua is een populair gezelschapshondje. Het is een actieve, waakse hond die soms overmoedig kan zijn. Laat u dus niet door zijn kleine formaat misleiden! Chihuahua’s hechten zich aan hun eigenaar en houden er niet van om alleen te zijn. Ze zijn slim en willen graag leren. De Chihuahua past bij een eigenaar die zijn hond ondanks het kleine formaat echt hond laat zijn, hem een goede opvoeding geeft en veel tijd voor zijn hond heeft.

Rasverenigingen

Eerste Gezelschapshonden Club Nederland

Nederlandse Chihuahua Club

 

Gezondheidsrisico's die samenhangen met het uiterlijk

Vanwege de relatief grote kop kunnen geboorteproblemen voorkomen. Ook problemen met nekwervels en een open fontanel hangen samen met de kleine afmetingen van het ras en de ronde, relatief grote kop.

Verplichte en aanbevolen testen

In de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplichten de rasverenigingen fokkers om de ouderdieren te laten testen op patella luxatie, bij de E.G.C.N. zonder dat aan de uitslag consequenties worden verbonden. De E.G.C.N. adviseert ook een ECVO oogonderzoek.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Blaas en urinewegen

Dracht en geboorte

Dataverzameling 2008-2012. CM/SM toegevoegd in 2020. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.