Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een aanhankelijke, vaak vrolijke gezelschapshond. Hij kan slecht tegen te weinig aandacht of een onvriendelijke behandeling. De Franse Bulldog is een doorzetter en zet graag alles naar zijn hand. Zorg dat u duidelijke regels hanteert, want anders maakt hij thuis al snel de dienst uit. De Franse Bulldog past bij een eigenaar die zeer consequent is en veel tijd met zijn hond kan doorbrengen.

Rasverenigingen

Eerste Gezelschapshonden Club Nederland

Hollandse Bulldoggen Club

 

Gezondheidsrisico's die samenhangen met het uiterlijk

Brachycefaal obstructief syndroom (BOS) is een groep van afwijkingen die ontstaan door een abnormale bouw van de kop bij honden met een korte neus. Hierdoor ontstaan klachten als benauwdheid. De honden maken vaak snurkende geluiden. Andere problemen die samenhangen met de brede kop en platte neus zijn dystocia (moeilijke bevalling), oogproblemen, ontstekingen in de huidplooien en gebitsafwijkingen.

Bij hemivertrebrae hebben de ruggenwervels een afwijkende vorm. Bij ernstige afwijkingen kan het ruggenmerg samengedrukt worden waardoor er neurologische problemen ontstaan. De aandoening hangt samen met de gedraaide staart.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplichten de rasverenigingen fokkers om ouderdieren te laten testen op patella luxatie (in geval van vereniging EGCN zonder consequenties). De Hollandse Bulldoggenclub verplicht daarnaast om te laten testen op luchtwegproblemen.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Dracht en geboorte

Hart en vaatstelsel

Dataverzameling 2008-2012. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.