Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgebacks zijn sterke, atletische honden. Ze zijn gehecht aan hun eigenaar en kunnen aanhankelijk zijn, maar zijn ook zelfverzekerd, slim en eigenzinnig. Ze hebben veel beweging nodig. Rhodesian Ridgebacks passen bij een actieve, ervaren eigenaar die consequent en duidelijk leiding geeft.

Rasverenigingen

Rhodesian Ridgeback Club Nederland

 

Aandachtspunten gedrag

De Rhodesian Ridgeback heeft een doortastende, ervaren eigenaar nodig om problemen en overheersend gedrag te voorkomen.

Er kunnen soms problemen ontstaan als de ridge op de rug van de Ridgeback door een andere hond wordt aangezien voor opgezet rughaar, wat een teken van imponeergedrag of opwinding kan zijn.

Gezondheidsrisico's die samenhangen met het uiterlijk

De ridge geeft een risico op de aandoening dermoïd sinus, waarbij op de rug een kanaaltje in de huid zit dat soms door kan lopen tot het ruggenmerg en dan zenuwproblemen geeft. Ook kan het kanaaltje gaan ontsteken.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2021) verplicht de rasvereniging fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie, elleboogdysplasie en juveniele myoclonische epilepsie.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Stofwisseling en hormonen

Tumoren

Dataverzameling 2009-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.