Rottweiler

De Rottweiler is een grote, sterke hond die, behalve als huishond, ook ingezet wordt als werkhond. Rottweilers zijn zelfverzekerd maar ook aanhankelijk. Ze hebben vrij veel beweging nodig om actief te blijven. Deze evenwichtige hond komt het beste tot zijn recht bij een ervaren, rustige eigenaar met geestelijk overwicht die hem voldoende activiteit en denkwerk geeft.

Rasverenigingen

Nederlandse Rottweiler Club

 

Aandachtspunten gedrag

Rottweilers kunnen nog wel eens overheersend gedrag vertonen, vooral de reuen. Het is belangrijk dat u geestelijk overwicht over de hond hebt.

Door verkeerd fokken zijn angstige of agressieve rottweilers ontstaan, wat bij een dergelijk sterk ras tot grote problemen kan leiden. Daarom is het door de rasvereniging verplicht gesteld om ouderdieren een gedragstest te laten afleggen voor ermee gefokt mag worden. Dit strenge fokbeleid heeft een positief effect gehad.

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplicht de rasvereniging fokkers om de ouderdieren te laten testen op elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD). Ook is een gedragstest voor ouderdieren verplicht om aanleg voor agressief of angstig gedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Tumoren

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Dataverzameling 2009-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.