Teckel

De langgerekte, laagbenige Teckel is een bekende jachthond en gezelschapshond. Alle negen Teckelvarianten zijn doorgaans vrolijk, onafhankelijk, slim en eigenwijs. Ze hebben veel jachtinstinct en blaffen graag. Teckels zijn aanhankelijk en niet graag alleen. De Teckel past bij een eigenaar die zijn hond goed socialiseert, duidelijke regels hanteert en de tijd heeft om leuke dingen met zijn hond te ondernemen.

Rasverenigingen

Nederlandse Teckel Club

 

Aandachtspunten gedrag

De drie vachtvarianten verschillen iets in karakter, waarbij de ruwharige Teckel het felst is en de langharige Teckel het gevoeligst en zachtaardigst. Een goede socialisatie is belangrijk om te voorkomen dat de Teckel een nerveuze blaffer wordt die tekeer gaat uit 'zelfverdediging'. 

Verplichte en aanbevolen testen

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op dit moment (2015) verplicht de rasvereniging fokkers om de ouderdieren te laten testen op de oogaandoeningen cataract, PRA en distichiasis.

Belangrijkste aandoeningen voor dit ras in Nederland

Overige erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn

Dataverzameling 2009-2013. Rashonden met en zonder stamboom. Voor uitleg: zie Onderbouwing.